Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Top 5 šachových knižiek

Top 5 šachových knižiek

Šachových knižiek je v dnešnej dobe nespočetné množstvo. Ako však zistiť, ktoré z nich sú naozaj tie najlepšie a ktoré vám najviac pomôžu zlepšiť sa? V tomto blogu vám predstavíme najobľúbenejšie šachové knihy, ktoré vám pomôžu zdokonaliť vašu hru, či už ste začiatočník alebo skúsený hráč.

Pod hladinou od Jána Markoša

Jednou z najuznávanejších kníh nielen na Slovensku a Česku je knižka Pod hladinou od slovenského veľmajstra Jána Markoša. Táto kniha vás skutočne vezme pod hladinu šachu, odhaľujúc hlboké stratégie a taktiky. Pomôže vám krásne prepojiť teóriu s praxou a obohatiť vaše šachové schopnosti.

pod hladinou

Tajná prísada od Jána Markoša a Davida Navaru

Tentokrát sa Ján Markoš spojil s českou jednotkou – Davidom Navarom a spolu  vytvorili majstrovské dielo s názvom Tajná prísada. Táto knižka odpovedá na otázku, prečo niektorí hráči, napriek hlbokým teoretickým znalostiam, nedokážu uspieť v partiách. Jej cieľom je ukázať ako zvládať dôležité momenty v hre a ako vyhrávať. Tajná prísada svojimi ešte viac praktickejšími príkladmi nadväzuje na knižku Pod hladinou.

DSC_6637

Šachy – základy stratégie a základy taktiky od Richarda Bioleka

Veľmi obľúbenou knižkou je knižka o základoch stratégie a taktiky od Richarda Bioleka, ktorý napísal obrovské množstvo výborných knižiek pre všetky úrovne, ako je séria knižiek Zahrej ako veľmajstri, Šachové miniaturky či Šachy - Hra fantazie.

Knižka základy stratégie obsahuje 144 komentovaných vzorových partií, ktoré vás prevedú témami ako je hodnotenie pozície, centrum či obrana.

zaklady strategie

Knižka základy taktiky sa v prvej časti venuje kombinačnej hre a v druhej časti prepočtu variant. Odporúčame pre zlepšenie taktického videnia a správneho prepočtu variant.

zaklady taktiky

Černobílá magie od Michala Konopku

Medzinárodný majster Michal Konopka, ktorý patrí medzi najlepších českých hráčov a trénerov, v tejto knižke určenej pre pokročilejších sa zameriava na taktiku, kombinácie, prepočet, a ďalšie aspekty šachovej hry. Ak sa cítite ako pokročilý hráč, ktorý sa chce posunúť na vyššiu úroveň, táto knižka je určite pre vás.

ciernobiela magia

Greatest 468 puzzles

Ak si chcete precvičiť taktiku, skvelým spôsobom je 468 diagramov rozdelených do 3 skupín: ľahké (easy), stredné (medium) a ťažké (hard). Na každý diagram sa na konci skupiny nachádzajú správne odpovede. Takýmto štýlom si dokážete zistiť, ako je na tom vaša taktika a popracovať na jej zlepšení.

puzzles

Bonus pre trénerov a učiteľov – Metodická príručka

Metodická príručka pre trénerov a učiteľov šachu obsahuje 40 lekcií pre začiatočníkov, ktoré pokrývajú pravidlá šachu, základy otvorení, taktiky, stratégie a koncovky, až po pokročilejšie témy. Odporúčame všetkým trénerom a učiteľom!

 prirucka

Autorka: Stella Sáňková, ženská FIDE majsterka v šachu


Páčil sa Vám článok? Neváhajte ho zdieľať s Vašimi priateľmi.

 

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.