Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Šachová olympiáda - najprestížnejší šachový turnaj

Šachová olympiáda - najprestížnejší šachový turnaj

Aj napriek tomu, že šach nie je olympijský šport, každé 2 roky sa koná šachová olympiáda, ktorá patrí medzi najelitnejšie a najsledovanejšie turnaje v šachovom svete.

Ako prebieha šachová olympiáda?

Šachová olympiáda je súťaž štvorčlenných družstiev, ktorú každé 2 roky organizuje Medzinárodná šachová federácia FIDE. Olympiáda sa hrá na 11 kôl a zúčastňujú sa jej krajiny z celého sveta. Na každý deň je naplánované 1 kolo, ktoré sa v ten deň aj musí skončiť. Hráči majú v polke turnaja jeden voľný deň na oddych.

Tím pozostáva zo štyroch hrajúcich hráčov, jedného náhradníka a jedného kapitána. Za výhru si družstvo pripíše 2 body, za remízu 1 a za prehru 0 bodov. Turnaj sa hrá na 90 minút na prvých 40 ťahov s prídavkom 30 sekúnd po každom ťahu. Po 40. ťahu hráči dostanú ďalších 30 minút.

Od prvej olympiády až po olympiádu 2024

Prvé dve šachové olympiády sa konali neoficiálne v rokoch 1924 a 1926. V roku 1924 sa tiež uskutočnil prvý pokus zaradiť šach medzi olympijské športy, čo však zlyhalo kvôli problémom s rozlíšením amatérov od profesionálov. Na záver prvej neoficiálnej olympiády bola 20. júla 1924 v Paríži založená Medzinárodná šachová federácia (FIDE) a tento deň sa zároveň stal aj Medzinárodným dňom šachu.

Prvá oficiálna olympiáda sa konala v roku 1927 v Londýne. Počas druhej svetovej vojny však došlo k prerušeniu, ale od roku 1950 sa olympiáda koná pravidelne každé dva roky. Na prvej olympiáde sa zúčastnilo 16 tímov, zatiaľ čo na 44. olympiáde v roku 2022 v Indii už súťažilo 188 tímov v otvorenej sekcii a 162 tímov v ženskej sekcii.


Fotka z prvej šachovej olympiády v Londýne

Ženská sekcia však nebola na olympiáde od začiatku. V roku 1957 sa po prvýkrát konala ženská olympiáda, avšak na odlišnom mieste, ako tá mužská. Nakoniec sa v roku 1974 prijala zásada, že na usporiadanie šachovej olympiády sa uprednostní tá krajina, ktorá bude ochotná súčasne usporiadať aj ženskú olympiádu. V ženskej sekcii môžu hrať iba ženy, zatiaľ čo v otvorenej sekcii hrávajú muži častokrát za pomoci ženských šachistiek.

Čoskoro sa odohrá už 45. ročník šachovej olympiády, ktorá sa tento rok koná v Budapešti v Maďarsku od 10. do 23. septembra.

budapest

Porovnanie pravidiel v minulosti a v súčasnosti

Pravidlá olympiády neboli vždy rovnaké ako sú teraz. V minulosti sa olympiády hrávali tak, že každý tím hral s každým, v dôsledku čoho boli zápasy dlhšie a hralo sa na väčší počet kôl.

Najväčšia zmena nastala vďaka technológiám. Kedysi nebolo potrebné riešiť otázky podvádzania, zatiaľ čo dnes sa využívajú pokročilé technológie na zabezpečenie fair play, vrátane kontroly proti podvádzaniu. Hráči si dokonca už nemôžu do hracej miestnosti priniesť vlastné pero, aby sa predišlo používaniu špeciálne upravených pier s elektronickými zariadeniami, ktoré by mohli byť použité na podvádzanie.

Veľkým rozdielom je aj sledovanie zápasov divákmi. Kedysi mohli diváci sledovať zápasy priamo v hracej miestnosti, zatiaľ čo dnes sú oddelení od hráčov cez zábrany alebo sklenené steny, čo by malo zabrániť rušeniu a komunikácií divákov s hráčmi. Títo diváci častokrát bývajú obmedzení časom, ktorý môžu stráviť v miestnosti.

Víťazi

Za posledných 10 rokov (teda za posledných 5 olympiád) si medaily vybojovali rôzne šachové veľmoci. Zvyčajne sú favoritmi v otvorenej sekcii štáty ako USA, Čína, India a Rusko.

V ženskej sekcii na popredných priečkach najčastejšie dominujú štáty ako Čína, Ukrajina, Gruzínsko a India.

Škandály a zaujímavosti

Podvádzanie na olympiáde v Khanty-Mansiysk 2010

V roku 2010 na olympiáde v Rusku obvinila Francúzska šachová federácia troch francúzskych hráčov z podvádzania. Jedným z nich bol veľmajster Feller, ktorý počas zápasu dostával nelegálnu pomoc od spoluhráčov z tímu. Medzinárodný majster Marzolo analyzoval Fellerovu pozíciu pomocou šachového počítača a posielal najlepšie ťahy v kódovaných SMS správach kapitánovi tímu Hauchardovi, ktorý bol v hracej miestnosti. Hauchard potom použil preddefinovaný systém, kde sa postavil za určité stoly v miestnosti, aby Fellerovi nenápadne naznačil, ktorý ťah by mal urobiť. Tento systém umožnil Fellerovi porušiť šachové pravidlá bez toho, aby to bolo priamo viditeľné.

Etická komisia FIDE potvrdila obvinenia a suspendovala hráčov z turnajov, čo znamená, že si mohli zahrať len online šach na internete. Feller bol dokonca odsúdený na podmienečný trest 6 mesiacov väzenia.

Vďaka tomuto turnaju sa zvýšili a zlepšili bezpečnostné opatrenia vrátane prísnejších kontrol a monitorovania hráčov počas zápasov.

Zlatá medaila aj na letisku v Tromsø 2014

Veľmajster Sam Shankland, ktorý hral v Tromsø prvýkrát za USA, získal individuálnu zlatú medailu ako najlepší náhradník. Zo zlata sa tešil až tak, že ju mal na sebe celý čas aj na letisku pri odlete. Alebo len nemal miesto v kufri? :)

Dvaja víťazi na online olympiáde 2020

Nakoľko bola v roku 2020 pandémia a hráči sa nemohli stretnúť za šachovnicou, olympiáda sa mohla odohrať jedine v online priestore. Zaujímavosťou je, že počas finále tejto olympiády sa niektorým indickým hráčom prerušilo spojenie a spadli na čas. Avšak rozhodnutím prezidenta FIDE sa obaja finalisti (Rusko a India) stali „spoluvíťazmi“ a boli ocenení zlatými medailami.

online olympiad

Veveričky v Chennai 2022

Posledná olympiáda v Chennai bola okrem krásneho hotelu a výbornej stravy charakteristická aj desiatkami pruhovaných veveričiek typu Chip a Dale, ktoré dokonca navštívili niektorých hráčov na izbách.

Šachovnice, šachové figúrky a šachové hodiny

V dnešnej dobe sa na olympiádach používa elektronický drevený šach (elektronická šachovnica s drevenými figúrkami), vďaka čomu dokážeme sledovať partie online. Túto súpravu dopĺňajú aj digitálne šachové hodiny DGT 3000.

tania
Indka Tania Sachdev na olympiáde v Chennai s modernými drevenými figúrkami a hodinami DGT 3000

Na bežné hranie sa na turnajoch používajú tieto šachovnice aj bez pripojenia na PC alebo iné drevené šachy. Alternatívnymi hodinami zvyknú byť veľmi obľúbené digitálne šachové hodiny DGT 2010.

Kedysi sa však na šachových olympiádach hrávalo s použitím analógových hodín, na ktorých vyrástlo mnoho majstrov sveta. Napríklad na olympiáde v roku 1990 patrili medzi obľúbené INSA basic hodiny, ktoré sa doteraz používajú na niektorých šachových turnajoch.

lipsko
Olympiáda 1960 v Lipsku s analógovými hodinami


Šachovnice
, šachové figúrky
, či dokonca aj šachové hodiny, s ktorými hrávajú alebo hrávali najlepší hráči na najelitnejšom šachovom turnaji si môžete kúpiť aj u nás!


Autorka: Stella Sáňková, ženská FIDE majsterka v šachu


Páčil sa Vám článok? Neváhajte ho zdieľať s Vašimi priateľmi.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.