Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Šachová olympiáda Budapešť 2024

Budapešť, maďarská metropola, sa po dlhých 98 rokoch (v roku 1926 sa konala 2. neoficiálna šachová olympiáda) stala na 13 dní domovom nielen šachovej elity, ale aj celej šachovej komunity. Ako prebiehal 45. ročník olympiády, a ktorý štát sa famóznym výkonom zapísal do histórie šachu?

Slávnostné otvorenie olympiády sa nieslo v duchu tradícií, vrátane nesenia symbolickej olympijskej pochodne. Česť ju niesť mala maďarská šachová legenda, veľmajsterka Judit Polgárová, považovaná za najlepšiu šachistku v celej histórii šachu.

pochoden judit

Turnaj bol rozdelený na dve sekcie - otvorenú a ženskú. V otvorenej sekcii súťažilo až 197 tímov z rôznych kútov sveta, zatiaľ čo v ženskej sekcii ich bolo 183. Hralo sa v obrovskom športovom centre, ktoré bolo rozdelené na hraciu miestnosť a rôzne miestnosti pre divákov, rodinných príslušníkov a ostatných nehrajúcich.

V týchto priestoroch sa prebavili nielen dospelí, ale aj malé detičky. Na každom rohu sa dalo zahrať si šach či sledovať live stream z turnaja, kde skúsení šachoví komentátori analyzovali práve prebiehajúce šachové partie.

20240918_154108

Nechýbali aj šachové obchodíky, ktoré ponúkali predovšetkým šachové knižky na zlepšenie v šachu, ale aj elektronické a drevené šachovnice. Zaujímavosťou bol trojšach – šach pre troch hráčov, ktorý donútil všetkých šachistov zapojiť aj posledné mozgové bunky, pretože má mierne iné pravidlá ako klasický šach.

trojsach

Šachovú elitu, ale aj akýchkoľvek iných hráčov, bolo možné vidieť pár minút pred začatím kola. Bol vyhradený jeden vchod pre všetkých hráčov a kapitánov, kde sa každý hráč preukázal hráčskou kartou a následne mohol vstúpiť do hracej miestnosti. V tomto okamihu sa dalo najlepšie odfotiť so svojimi favoritmi a vzormi. Dokonca dorazil aj nehrajúci bývalý majster sveta Anand, ktorý pravdepodobne prišiel podporiť celý indický tím.

20240918_151551
Bývalý majster sveta Anand obklopený fanúšikmi

Čo sa týka hlavného turnaja olympiády, medzi favoritov (prvých troch nasadených) v open sekcií patrili:

  1. USA
  2. India
  3. Čína

V ženskej sekcii bolo nasadenie nasledovné:

  1. India
  2. Gruzínsko
  3. Poľsko

V otvorenej sekcii sa už po 10. kole črtali víťazi. India si svojou kľúčovou výhrou proti prvým nasadeným Američanom zabezpečila výhru v celom turnaji. Za Indov bojoval na prvej šachovnici mladý Gukesh, ktorý onedlho vyzve majstra sveta Dinga Lirena a pokúsi sa ho zosadiť z trónu. Gukesh získal neuveriteľných 9 bodov z 10 kôl, ktoré odohral. Na druhom mieste skončilo spomínané USA a bronzovým tímom olympiády sa stal Uzbekistan.

54014377421_9cd1edc136_c

Naopak v ženskej sekcii sa bojovalo až do posledného ťahu a napokon sa víťazkami stali ratingovo najsilnejšie hráčky z Indie. Tesne o jeden turnajový bod ušlo prvé miesto hráčkam z Kazachstanu a tretie miesto si vybojovali reprezentantky USA.

54013528017_5d7665765e_c

Indii sa víťazstvom v oboch sekciách podaril historický úspech. Zatiaľ sa žiadnej krajine nepodarilo zvíťaziť v obidvoch sekciách súčasne. India naozaj ukázala, že sú šachovou veľmocou a ich tvrdá práca a skromnosť sa vypláca.

Na vyhodnotení sa olympijský šachový oheň odovzdal zastupiteľom z Uzbekistanu, nakoľko ďalšia olympiáda o 2 roky sa bude konať práve tam.

54014653918_fcb73d898c_c
Pochodeň mieri do Uzbekistanu


Šachovnice, šachové knižky či šachové hodiny, ktoré sa nachádzali v obchodíkoch na šachovej olympiáde nájdete aj u nás.

 

Autorka: Stella Sáňková, ženská FIDE majsterka v šachu


Páčil sa Vám článok? Neváhajte ho zdieľať s Vašimi priateľmi.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.