Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Najzaujímavejšie šachové filmy

Najzaujímavejšie šachové filmy

Premýšľate, čo si večer pozrieť? Čo tak dať šancu šachovému filmu? Dnes vás pozývame na cestu najzaujímavejších filmov, ktoré prinášajú na plátno svet šachu v celej jeho kráse a napätí.

Ťah pešiakom

Pravdepodobne najznámejším šachovým filmom na celom svete je Ťah pešiakom. Tento film rozpráva životný príbeh jedného z najzaujímavejších šachových majstrov sveta – Bobbyho Fischera, ktorý je považovaný za geniálneho šachistu, ale zároveň aj za kontroverznú osobnosť.

Film vnesie divákov do obdobia studenej vojny, kde sledujeme Bobbyho cestu od jeho detstva, cez jeho vzostup na šachový vrchol, až po ikonický zápas proti predchádzajúcemu majstrovi sveta Borisovi Spasskému v Reykjavíku v roku 1972. Tento zápas, známy ako "Zápas storočia," bol viac než len šachovou partiou – bol symbolom politického a ideologického súperenia medzi Východom a Západom.

tah pesiakom

Ťah pešiakom teda nie je len filmom o šachu, ale aj o vnútornom boji génia, ktorý bojuje so svojimi démonmi.

Hľadanie Bobbyho Fischera

Mali by ste dosť odvahy vydať sa na cestu, aby ste sa stali ďalším Bobbym Fischerom? V tomto inšpiratívnom filme sa mladý talentovaný chlapec fascinovaný šachom, rovnako ako my všetci, rozhodne pracovať na sebe za každú cenu na ceste za obľúbeným Bobby Fischerom. Podarí sa mu nájsť svoj idol? Tento film nás veľa naučí o tvrdej práci a plnení si svojich snov.

Searching_for_bobby_fischer

Fahim, malý šachový princ

Veľmi pekným filmom je aj Fahim: Malý šachový princ, ktorý je založený na skutočnom príbehu mladého bangladéšskeho chlapca Fahima, ktorý po úteku z Bangladéša do Francúzska spolu so svojím otcom čelia mnohým výzvam. Fahim však objaví svoju výnimočnú šachovú schopnosť a s pomocou uznávaného trénera, ktorého stvárňuje Gérard Depardieu, sa začne pripravovať na národný šachový šampionát. Film dojímavým spôsobom ukazuje, že šach môže byť viac než len hrou – môže byť cestou k novému životu.

fahim

Dámsky gambit

Jednoznačne nemôžeme zabudnúť na minisériu úspešného Dámskeho gambitu, ktorý v roku 2020 ovládol Netflix. Beth Harmon sa ako malé dievča ocitne v sirotinci, kde objaví svoju vášeň a talent pre šach. Beth rýchlo exceluje a jej výnimočné schopnosti ju zavedú na cestu za titulom svetovej šachovej šampiónky.

queens gambit

Tento seriál získal široké uznanie kritikov aj divákov, a to nielen pre svoj vynikajúci scenár a herecké výkony, ale aj pre vizuálne spracovanie a výborné zobrazenie šachového sveta.

 

Ak sa chcete v šachu zlepšovať tak ako hrdinovia z týchto filmov, vyberte si šachovú knižku práve pre vás. 

Autorka: Stella Sáňková, ženská FIDE majsterka v šachu


Páčil sa Vám článok? Neváhajte ho zdieľať s Vašimi priateľmi.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.